GL –Gothic Lolita

Många har nog hört talas om denna speciella klädnadsstil, eftersom man ofta träffar på den då man kommer i kontakt i Japan lite mer på djupet. Det är en helt unik stil (tycker jag) som har kommit att spridas över stora delar världen under de senaste åren. Men fortfarande är det inte många som känner till det. Så jag hade tänkt skriva ner lite om detta.

 

55000-42Det finns många under kategorier av GL men det vanligaste som man brukar säga om stilen är att den är inspirerad av det viktorianska och att personen som bär kläderna ska se så söt ut som möjligt. Därför är det vanligt med klänningar som har en massa spets och rosetter eftersom det gör ju faktiskt att kläderna ser sötare ut. Men som jag nämnde innan finns det andra grupper av ”Lolita” också som t.ex. bär helt svarta kläder och där är det mer en cool look som dom strävar efter. Extra grejer som också utmärker Lolita stilen är de små accessoarerna som lägger till det där lilla extra. Det brukar vara paraplyer (gärna med spets) söta små handväskor, headresses (en speciell sorts band man har på huvudet med en massa spets och/eller rosetter). Strumpor upp till knäna är också något som förekommer ofta och så skorna så klart, många unga japanska tjejer väljer gärna märkes skor ur märken som t.ex. Mary Janes.

 

För lite bakgrunds historia så kan man säga att GL (eller vilka av under kategorierna som man väljer) började på riktigt runt 1998 i Japan. Tjejerna ville ha någon alternativ klädstil och det växte sig större. Runt 2001 ska flera affärer ha tagit in GL modet så att man kunde hitta det på fler ställen än speciallist affärer. Dom flesta tror att stilen föddes ur kläderna som ett par av Japans största band hade då de var ute på scenen. Dessa band var bl.a Mana, Visual Kei banden och Malice Mizer. Och nuförtiden finns det flera tidningar som handlar om de olika GL modena. Bara för att nämna några så finns det: Classic Lolita, Elegant Gothic Lolita, Sweet Lolita, Back Lolita… Det finns helt enkelt en massa och jag känner inte till allihop.

 

Som jag skrev om innan så finns det en hel del tidningar om detta ämnet och även hemsidor, och eftersom jag inte vill skriva allt för fel på vissa punkter som jag är osäker på tänkte jag posta lite bra länkar och skriva upp ett par böcker som man kan kolla i/läsa (eftersom de flesta är på japanska) där man kan hitta mer information.

 

En riktig fan av GL borde ha tidningen ”Gothic Lolita Bible” det var den första riktiga GL tidningen och även om den inte är översatt till ett annat språk så finns det många västerlänningar som har just den här tidningen. Kanske den är något enklare att hitta? Eller så kan det vara för att den innehåller så mycket vackra bilder på de nyaste kläderna i GL modet. Det finns även ett mönster i varje tidning så att man själv kan sy lite kläder.

 

”Gosu Rori” Är en tidning för dom som verkligen brinner för att försöka sy sin egna GL dräkt. Större delen av tiningen är bilder på det man kan sy med de mönstren som man får med. Det finns även här en del med de nyaste kläderna, men den är inte alls lika stor som den i ”Gothic Lolita Bible”.

 55000-41

Lite fler tidningar som handlar om GL som jag själv inte har kunnat bläddra i och därför är jag osäker på vad som finns i dom..

 55000-40I ordning från vänster: Gothic Lolita Extra volume, Gothic & Lolita hair make bible, Home made Gothic Lolita och Alice Doll

Lite användbara länkar:

 

Köp ”Gothic Lolita Bible” i Sverige!

http://www.sunai.se/ tro det eller ej, dessa har faktiskt nummer av denna tidningen och även Gosu Rori! För dom som bor i Stockholm är det en otroligt bra källa, men frakten blir tyvärr rätt dyr ifall man ska beställa den från någon annan stans och inte själv kan hämta upp den.

http://www.tradera.com/ en auktionssite där folk faktiskt rätt ofta lägger upp sina nummer av ”Gothic Lolita Bible” och andra japanska modetidningar som t.ex. Kera.

 

För bilder och mer information:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gothic_Lolita

http://www.avantgauche.co.uk/Gallery/

 

Nordic Lolita community

http://community.livejournal.com/nordic_loli  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback