Kul saker om Japan del 2

Här kommer den andra delen av: kul saker om Japan. 

55000-43*Hade denna gången tänkt berätta om hur man badar i Japan eftersom det är rätt så annorlunda från Sverige. Förr var det vanligt att bara ha badkar hemma och man ville gärna spara på vattnet så gott det gick. Så japanerna tvättar sig noga innan de sätter sig i det varma vattnet i badkaret. De brukar sitta på någon liten stol i badrummet och så tvålar dom in sig och har en hink med vatten bredvid som dom sedan kan skölja sig med (den modernare varianten är en liten dusch). Därefter kan dom då gå in i badkaret. Och eftersom dom gör på detta sättet kan alla i familjen bada med samma vatten eftersom det inte blir smutsigt. Påpekas kan att dessa badkaren brukar vara riktigt små så att de inte ska ta plats.

*Om du är i Japan och hade tänkt ta en taxi så brukar man vinka in den på samma sätt som här i väst. Men glöm att du måste öppna dörren själv! Chauffören kommer i för sig inte ut men dörrarna i en japansk taxi är helt automatiserade så det är bara att vänta i några sekunder då taxin stannat och så öppnas dörrarna själv. 

*Metron under städerna i Japan är alltid i tid. Det sägs att du kan ställa din klocka efter när tågen kommer eftersom de aldrig kommer för sent, även om de större linjerna går med ca. 3 minuters mellanrum. Eftersom Japan och speciellt Tokyo har så många personer på en plats som ska till jobbet på morgonen så finns det speciella personer som hjälper folk att gå på metron. Det låter kanske konstigt men för att få plats med mycket folk försöker dom fylla metron till bristningsgränsen. Och då behövs det personer som hjälper dom sista personerna på metron för att undvika skador och att dom blir klämda i dörren. Jag har faktiskt hittat ett videoklipp på just detta så ta er en titt här:
http://www.youtube.com/watch?v=HF1r5FwNzK4

*I Japan finns det en glass som kallas för ”Matcha” den är gjord av grönt the, och riktigt god faktiskt! 
55000-44

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback